To www.audiomaster.gr χρησιμοποιεί cookies , για την εξασφάλιση κορυφαίας έμπειρίας πλοήγησης . Η πλοήγηση στήν ιστοσελίδας μας δηλώνει ότι αποδέχεστε τήν χρήση τών cookies . .Μάθετε περισσότερα.....

Ποιες είναι οι αιτίες και για ποιο λόγο καίγονται τα ηχεία;

Posted by stan 31/01/2018 0 Comment(s)

 

Η σωστή λειτουργία των ηχείων είναι ένα πράγμα πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται , και χρειάζεται γνώση  και προσοχή.

1.Η συχνότερη αιτία που καίγονται τα ηχεία  είναι η παραμόρφωση.
Η παραμόρφωση αυτή  μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό άνοιγμα της  έντασης   του ενισχυτή μας  , όταν παίζει μόνιμα με αναμμένα τα clip . Η Παραμόρφωση μπορεί να οφείλεται επίσης σε λάθος  ρυθμίσεις των συσκευών προενίσχυσης ,όπως υπερβολικά μπάσα πρίμα , καθώς και σε υπεροδήγηση του ενισχυτή.

2.Ο ενισχυτής είναι πολύ ισχυρός  και τα ηχεία είναι μικρά. Όταν ένας ενισχυτής είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος από τα ηχεία σε συνεχή χρήση τα ηχεία θα καούν ( ακόμα και αν παίζει χωρίς  ίχνος  παραμόρφωσης ). 

3. Βλάβη του ενισχυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει το κάψιμο των μεγαφώνων , συνηθέστερη περίπτωση ο ενισχυτής βγάζει τάση DC στην έξοδο .

4.Απότομη αυξομείωση στην ένταση ,μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διαδρομή στο woofer και να το κάψει

5.Συνεχόμενη σκληρή χρήση μπορεί να προκαλέσει την αλλοίωση του crossover με αποτέλεσμα την πιθανή  αλλαγή της χροιάς του ήχου , το κάψιμο της κόρνας ,καθώς και το κάψιμο  του ιδίου του crossover .

 

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες που αν τους εφαρμόσετε δεν θα έχετε προβλήματα.

Η σωστή επιλογή των ηχείων και η σωστή χρήση είναι δυο πράγματα που μπορούν να μας εγγυηθούν την μακροζωία των ηχείων μας. Υπάρχει τεράστια ποικιλία ηχείων στην αγορά όσο αφορά την ισχύ αλλά και την ποιότητα. Ποιά ηχεία ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας εξαρτάται βέβαια από το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος που θέλετε να καλύψετε και η ηχητική στάθμη του ήχου που θέλετε να έχετε. Για να πάρετε την σωστή απόφαση πρέπει να κάνετε μεγάλη έρευνα και αν δεν είστε ειδικός να απευθυνθείτε  σε κάποιον ειδικό  να κάνει μια μελέτη του χώρου σας.

1.Αγοράζουμε ηχεία και ενισχυτή μεγαλύτερης ισχύος από αυτή που χρειαζόμαστε .Ένας κύριος κανόνας που αν τον εφαρμόσουμε θα είμαστε σίγουρα  κερδισμένοι .Το σύστημα μας δουλεύει ξεκούραστα και χωρίς παραμορφώσεις.

2.Επιλογη του κατάλληλου τύπου ηχείου για την δικιά μας περίπτωση ,  επιλέγουμε ένα ηχείο με κύκλωμα  προστασίας (overdrive)  για την υπεροδήγηση των μεγαφώνων ( συνήθως τα ακριβότερα ηχεία το διαθέτουν).

3.Ανάλογα τις απαιτήσεις που έχουμε από το ηχείο θα πρέπει να επιλέξουμε και την ποιότητα . Εκτός από την καλύτερη ποιότητα ήχου που μπορεί να μας προσφέρει ένα ακριβότερο ζευγάρι  ηχείων  είναι πιο ανθεκτικό σε σκληρότερη χρήση . Ένα πολύ φτηνό ηχείο χρησιμοποιεί φτηνότερα υλικά με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο , μπορεί επίσης και  η ισχύς του να μην ανταποκρίνεται στην ονομαστική .

4.Επιλεγουμε το σωστό ενισχυτή για να οδηγήσει τα ηχεία που επιλέξαμε , ενισχυτής 400W RMS είναι ιδανικός για να οδηγήσει ηχείο 400W RMS. Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο μεγαλύτερο ενισχυτή έτσι ώστε να μην χρειαστεί να οδηγήσουμε τον ενισχυτή στο clip  . Όλοι οι ενισχυτές αν ανάψει μόνιμα το led clip μπορεί να δώσουν την διπλή ισχύ σε peak power από την ονομαστική , αυτή η ισχύς είναι ικανή να κάψει σε 5 λεπτά τα ηχεία μας .  

5.Προσέχουμε να έχουμε τις σωστές ρυθμίσεις όσο αφορά μπάσα , πρίμα και να μην υπέρ οδηγούμε τον ενισχυτή  από τα equalizers - mixers, υπερβολικά μπάσα , πρίμα και υπέρ οδήγηση  μπορεί να κάψουν τα woofers – κόρνες – tweeters. Πρέπει λοιπόν σε όλα τα μηχανήματα να υπάρχουν οι σωστές στάθμες σήματος . Η χρήση μονάδας limiter είναι σοφή επιλογή και θα μας βοηθήσει να γλιτώσουμε από πολλούς μπελάδες.