To www.audiomaster.gr χρησιμοποιεί cookies , για την εξασφάλιση κορυφαίας έμπειρίας πλοήγησης . Η πλοήγηση στήν ιστοσελίδας μας δηλώνει ότι αποδέχεστε τήν χρήση τών cookies . .Μάθετε περισσότερα.....

Balance - Unbalance ποιά σύνδεση είναι καλύτερη για εσάς

Posted by stan 26/01/2018 0 Comment(s)


Τα καλώδια που χρησιμοποιούνται για τις συνδέσεις  σε ένα σύστημα ήχου έχουν μεγάλη επίδραση στην ποιότητα του ήχου. Κάθε καλώδιο μπορεί να προσθέσει θόρυβο ή να υποβιβάσει την ποιότητα ήχου.

Για το πότε  θα πρέπει να  χρησιμοποιήσουμε την  σύνδεση balance  και πότε  την σύνδεση unbalance γίνεται η πιο κάτω ανάλυση του τρόπου με τον οποίο μεταφέρεται το σήμα. Εδώ, θα αναλύσουμε εν συντομία μερικές από τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων συνδέσεων.

 

Οι UNBALANCE  συνδέσεις χρησιμοποιούν ένα καλώδιο  δύο αγωγών. Το καλώδιο αποτελείται από ένα καλώδιο σήματος και ένα καλώδιο γείωσης.  Παράδειγμα ενός unbalance καλωδίου είναι ένα καλώδιο RCA και ένα καλώδιο κιθάρας επίσης . Το καλώδιο γείωσης περιβάλει το εσωτερικό καλώδιο που φέρει το σήμα. Το καλώδιο γείωσης μεταφέρει το αρνητικό μέρος του ακουστικού σήματος και βοηθά στην θωράκιση του σήματος από εξωτερικές παρεμβολές. Το μειονέκτημα είναι ότι το καλώδιο γείωσης  λειτουργεί επίσης σαν κεραία και μπορεί να εισάγει  θόρυβο. Οι συνδέσεις με unbalance  καλώδια είναι καλά για την μεταφορά  σήματος  μέχρι 10 μέτρα.

 

Οι BALANCE συνδέσεις , χρησιμοποιούν τρία καλώδια ,δύο καλώδια σήματος  και ένα καλώδιο γείωσης .Το καλώδιο γείωσης περιβάλει τα δυο καλώδια σήματος και χρησιμεύει ως ασπίδα θωράκισης κατά των παρεμβολών. Τα καλώδια XLR-XLR  είναι ένα παράδειγμα balance καλωδίου. Σε ένα balance  καλώδιο, τα δύο  καλώδια σήματος μεταφέρουν to ίδιo σήμα , με την μόνη διαφορά  ότι ένα από  τα  δυο καλώδια έχει 180 μοίρες διαφορά φάσης από το  άλλο.Το κύκλωμα  λήψης θα περιστρέψει το σήμα κατά 180 μοίρες από τη φάση μεταξύ των δύο σημάτων ,και ο θόρυβος θα εξουδετερωθεί  με την μετατροπή του σήματος .
Με λίγα λόγια η σύνδεση balance είναι κατάλληλη για μεγάλες αποστάσεις και δεν προκαλεί βόμβο.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε  μίξη των δυο συνδέσεων αλλά θα χάσουμε το πλεονέκτημα της  balance σύνδεσης.

 

Πιο κάτω ακολουθούν διάφοροι τύποι συνδέσεων.